A tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg éleszto
3 dl langyos tej
1 kk cukor
1 ek só
250 g sós vaj (híján vajat sózzuk meg)
2 tojássárgája
40 dkg reszelt trappista és fustolt sajt vegyesen (kb. 2/3-1/3 arányban a trappista javára)
felkockázott szalonnaszeletek
Kenéshez:
tojás
A lisztet egy nagy tálba szórjuk, elkeverjuk a sóval. Kozepébe mélyedést készítunk, abba morzsoljuk az élesztot, majd 1 kk cukrot szórunk rá, kevés langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, majd 100 g olvasztott vajat, a maradék tejet és alaposan bedagasztjuk.
Lefedve, kétszeresére kelesztjuk, majd a tésztát kettévesszuk.
Az egyik tésztabucit lisztezett feluleten nagy téglalapba nyújtjuk. A maradék 150 g vaj felét megolvasztjuk, alaposan megkenjuk vele a tésztát (nyugodtan használjuk a kezunket), majd vastagon megszórjuk a reszelt sajt felével és a felkockázott szalonnadarabok felével. Hosszanti oldalánál fogva feltekerjuk, a rúdból trapézokat vágunk. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felul. Ezt kell az ujjunkkal vagy a fakanál nyelével hosszában benyomni, mert így, mikozben benyomjuk, a tekercs rétegei elobukkannak és kicsit szétnyílnak, így pillangó formát kapunk. (Én a tekercselés után elosztottam a tésztát 2 darabra, amelyet bevágtam késsel a hosszabb oldalát - ne végig, mert akkor szétesnek a pillangók - majd az oldalait kissé behajlítottam. Ha nem reped szét, akkor szíveket is formálhatunk az oldalakból.)
A másik tésztadarabbal ugyanígy járunk el.
Tetejuket vékonyan megkenjuk pici tejjel elkevert tojássárgájával.
Letakarva, legalább fél órán át kelesztjuk (lehet sutoben is 50-60 fokon), majd pirosra sutjuk alul-felul sutoben 160 fokon.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.