1 kg liszt
1/2 kg hideg vaj
5 nagy evőkanál tejföl
2 dl tej
1 kiskanál cukor
5 dkg élesztő
2 dkg só
40 dkg sajt, reszelve trappista, én füstölttel csináltam.
lehet még szezám mag ,chia mag ,kömény ,ki mit szeret
2 tojás
Felfuttatjuk az élesztőt langyos tejben a cukorral. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a sót és összekeverjük. Tegyük a közepébe a hozzávalókat: 1 tojás sárgáját, 1 egész tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Ezt nem szükséges nagyon kidagasztani, jobb, ha maradnak benne kis vaj darabkák. A tésztának nem szabad keménynek lenni a végén, inkább olyan közepesen puhának. Ha úgy érezzük, hogy kemény, tegyünk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha elkészült letakarjuk egy órát pihentetjük. Kinyújtjuk, a közepét megszórjuk sajttal, két oldalról behajtjuk, az első hajtás után megint megszórjuk sajttal, behajtjuk a másik felét, majd kettéhajtjuk. Fél órát pihen, majd még kétszer ismételjük a hajtogatást. Fontos hogy mindig ugyan azon oldalakról csináljuk a hajtogatást.
A végén 2 cm vastagra nyújtjuk, rácsosra bevagdossuk, kiszaggatjuk. A tetejére a tojás fehérjét rákenjük és reszelt sajtot szórunk rá,én magvakat is raktam most.
Sütőben 15 percig sütjük, 200 fokon .
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.