Jajj,de szeretem :) Úgy tudom,a slambuc jász/kun étel.Persze ez mindegy is,a lényeg,hogy nagyon finom :)
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
Ez az étel a pásztorok mindennapi eledele volt. Ez egy alapváltozat, de a neten keringenek mindenféle egyéb "sallangokkal" (pl. füstölt kolbász, pari, paprika) készített slambucok is. Néprajzos apósom szerint (ő sokat főzte ezt az ételt a gyűjtések során is) ez az "igazi", hiszen ezek a hozzávalók megtalálhatóak voltak minden pásztorembernél... Én ezt tavaly egy iskolai családi napon készítettem el, és a gyerkőcöknél nagy sikere volt.
És most az elkészítése:
A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk.
A bográcsba beletesszük a szalonnát, megvárjuk, amíg kisül a zsírja, és beletesszük a hagymát és megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Majd beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk. Ezzután hozzáadjuk a krumplit, és megszórjuk ételízesítővel, sóval. Felöntjük annyi vízzel. hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Egyenletes, lassú tűzön, többször megforgatva (ez gyakorlatot igényel, ez az egésznek a lényege!) kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a krumplival együtt omlós lesz.
Jajj,de szeretem :) Úgy tudom,a slambuc jász/kun étel.Persze ez mindegy is,a lényeg,hogy nagyon finom :)
Lehet az is, ott is pásztorkodnak/tak:-)!
ételízesitő?????????
Mi a problémád kedves Anikó?
imádjuk nagyon:-))
:-)))
Szeretjük csak a kezem ki van ha végzek vele nagy erő bedobás kell bele!!
Az ígazi nem szaftos,úgy könnyü nem rázogatja órákig :))Pedig az eredetit rázni kell váljon el a bográcsból piruljon 1 kicsit!!
Kedves Juci! Ez sem szaftos a végén, benne is van a receptben.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.