Főoldal Bejelentkezés Regisztráció
Keresés:    

Főoldal » Gyümölcs ételek receptek » Sodort Rétes (sokféle ízben )

felvitel dátuma: 2013-07-14 19:13:03       mai nézettség: 2       nézettség: 6965
részletes recept
Hozzávalók 12 személyre:

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici .

kenéshez :10dkg liszt

8dkg zsír

Túrós töltelék

·         30 dkg túró

·         2 evőkanál tejföl

·         1 tojás

·         3 evőkanál cukor

·         2 evőkanál búzadara

 

·         2 csomag vaníliás cukor

Cseresznyés töltelék :6 dkg  zsemlemorzsa
60 dkg cseresznye
20 dkg cukor
Ízlés szerint őrölt fahéj darált dió

 

Ugyanúgy készül mint a meggyes .

A meggyes töltelék:

1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 40-50 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lap  megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Előkészületi idő: 20 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk, 1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléket,  és feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és vagy tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos, meggyes-mákos, túrós, almás...burgonyás ..és még sorolhatnám.

 

A meggyes töltelék:

1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 40-50 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lap  megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor
 

A Tésztát megszórom az előzetesen összekevert zsemlemorzsa-dió elegyével, erre kerül az alaposan lecsepegtetett meggy fele, majd a meggyet kevés fahéjjal hintem meg. Ha  valaki nem szereti a fahéjat elhagyható . A rétest szorosan feltekeremtepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal.

 

Túrós töltelék

·         30 dkg túró

·         2 evőkanál tejföl

·         1 tojás

·         3 evőkanál cukor

·         2 evőkanál búzadara

·         2 csomag vaníliás cukor

 

 

A hozzávalókat összekeverjük, majd a kinyújtott rétestésztát darával meghintjük, erre kerül a túrótöltelék. A rétest szorosan feltekeremtepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal. ebben az esetben tejföllel is megkenhető .

 

Almatöltelék: Meghámozunk és lereszelünk 80 dkg almát, majd megpároljuk. Az alma akkor , ha elfőtte a levét. Ízesítjük 8-10 dkg cukorral és fahéjjal. Hogyha az alma elég puha és érett, akkor nem szükséges párolni, nyersen is használható töltelékként, ilyenkor megreszeljük, vagy szeletekre vágjuk és megszórjuk cukorral, majd állni hagyjuk 20 percig és kifacsarjuk a levét. Ügyeljünk arra, hogy a nyers alma alá több morzsát szórjunk.

 

 

Káposztatöltelék: 80 dkg fehér fejes káposztát lereszelünk, kicsit megsózzuk, és fél órán keresztül hagyjuk állni. Közben 5 dkg zsírt forrósra hevítünk, ebbe beletesszük a káposztát, kevés vizet adunk hozzá és fedővel letakarva pároljuk. Ha látjuk, hogy a káposzta már félig kész, levesszük róla a fedőt és addig pirítjuk, míg szép sárga színű nem lesz. Sót, borsot, cukrot adhatunk hozzá ízesítésként, ízlés szerinti mennyiségben. A káposztás rétest forrón tálaljuk, de nem szórjuk meg a tetejét cukorral.

 

Cseresznyés töltelék :6 dkg  zsemlemorzsa
60 dkg cseresznye
20 dkg cukor
Ízlés szerint őrölt fahéj darált dió

Ugyanúgy készül mint a meggyes .

 

Burgonyás tejfölös töltelék :1 kg burgonya megfőzzük ,

 

Ha a krumpli kellően puha, szűrjük le, majd törjük össze. Jöhet az ízesítés: ízlés szerint 2-3 evőkanál tejföl, 3-4 dkg vaj, és bors, Kevergessük, kóstoljuk, játsszunk a fentiekkel ízlés szerint. A cél egy ízletes állagú nem folyós ízesített burgonya .  A végén üssük bele és keverjük el az 1 tojást.

A tölteléket ráhalmozzuk a tésztára és feltekerjük  ,majd olajjal és tejföllel megkenjük.

 

 

Ezekkel az adagokkal úgy számoljunk hogy  3 rúdnyi rétes tésztára elegendőek

Ha mind a hat rúd más ízű akkor olyan arányban kell kikeverni a töltelékeket .

Arra figyeljünk hogy az édes és a sósan készített töltelékeseket ,ne egymás mellett süssük .

Én sütöttem ,meggyest ,cseresznyést ,túróst ,meggyes túróst, és  két burgonyást .

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

5/10 Gyorfi Kalman 2013 szeptember 30

nagyon finomak es ajalom az elkesziteset mindenkinek aki szereti a retesfeleket...

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 október 03

Köszönöm ,ezek szerint elkészítette a recept szerint

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök
Gyulai Kolbász Kódex

bor, tájjellegű bor, villányi bor, vörös bor, fehér bor

Áruházak egy helyen! webshop, weboldal ár összehasonlító, termék megjelenítő- gyűjtő portál.

autó multimédia, fejegység, GPS, autó rádió, navigáció
ingyenes, ingyen hirdetés,hirdetés, ingyen, hirdetés feladás, apróhirdetés, feladás, apróhirdetés ingyen, apró, hirdetés ingyen, hirdetés, www.aprooldal.hu
Call, call center, center, cég, céglista, adat, adatbázis, cég adatbázis, marketing, ügyfél, kapcsolat, cég név, cím, telemarketing, adatfelvétel, lead, adatrögzítés, piackutatás, termékkínálat, www.callcentrum.hu
céginformáció, céginfo, cégadat, adatbázis, céghirdetés, szolgáltatás, vendéglátás, hotel, étterem, építőipar, keresőoptimalizálás, www.segitek.hu


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
Név:*
E-mail:*
.