A tésztához:
600 g rétesliszt
1 csomag éleszto
1 kk kristálycukor
2 kk só
150 ml olaj
350 ml tej
A toltelékhez:
400 g savanyú tejfol (16 %-os)
200 g fustolt sajt
6 gerezd fokhagyma
450 g hagyma
1 kk kristálycukor
80 g vaj
fuszerek
A kenéshez:
1 tojás 1 ek tejjel elkeverve
szezámmag
Eloszor elkészítjuk a tolteléket: a szeletekre vágott hagymát a vajjal egyutt megpirítjuk, teljesen mérsékelt lángon, majd hozzáadunk 1 púpozott kk kristály- vagy barnacukrot és tovább pirítjuk mérsékelt lángon. Mikor már szép barna színt kapott a hagyma, levesszuk a tuzrol és hagyjuk kihulni. Aki nem szereti a karamellizált hagymát, az kihagyhatja belole a cukrot, de szerintem olyan íze van, mint a káposztás tésztának.
Mialatt hul a toltelék, elkészítjuk a tésztát: az élesztot 200 ml langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáontjuk a tobbi hozzávalóhoz és a maradék tejhez. Kidolgozzuk a tésztát és meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára rakjuk, és még egyszer átgyúrjuk, hogy a buborékok távozzanak belole. 3 egyforma részre osztjuk.
A toltelék: a savanyú tejfolbe belereszeljuk a fokhagymát, akár tobbet is tehetunk bele.
A tészta minden részét vékonyra sodorjuk. Megkenjuk a fokhagymás tejfol 1/3-ával, megszórjuk a karamellizált hagyma 1/3 részével (zsírja nélkul!). Megszórjuk a fustolt sajt 1/3-ával, a zoldfuszerekkel is (lehet bazsalikom, rozmaring, petrezselyem). Nem kell sózni, a fustolt sajt elég sós! Feltekerjuk a tésztát és háromszogekre vágjuk.
Sutopapírral bélelt tepsire helyezzuk oket. Addig hagyjuk még kelni, amíg felmelegszik a suto 200 fokra, utána megkenjuk 1 ek tejjel elkevert felvert tojással és csipetnyi sóval, megszórjuk a magokkal, a legjobb szezámmaggal.
200 fokon kb. 15 percig sutjuk. Ebbol az adagból 2 pléhnyi háromszogeket kapunk. Sokáig puhák maradnak.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.