45 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
5 dkg amarántliszt (helyettesítheto sima búzaliszttel vagy rétesliszttel)
2 dl tej
1 kk cukor
1 ek méz
1 tojás
7,5 dkg puha vaj
1 kk só
Tetejére:
egész mák (nem darált!)
Kenéshez:
tejszín vagy surített tej (uveges)
Az élesztot felfuttatjuk a cukros tejben. Osszekeverjuk a tobbi, szobahomérsékletu alapanyaggal, majd alaposan kidagasztjuk.
1 óráig kelni hagyjuk meleg helyen.
Ha megkelt, 2 cipóra osztjuk, 1/3 és 2/3 arányban. Mindegyik cipóból 3-3 rudat nyújtunk (kb. 30-40 cm hosszúkat). A nagyobb tésztából hosszabb és vastagabb cipót fonunk. A kisebb tésztából hasonló, de kisebb fonatot fonunk.
A nagyobb fonatot tegyuk egy sutopapírral bélelt, nagyméretu sutolapra, tepsibe. Tenyerunk élével nyomjuk meg, majd helyezzuk rá a másik fonatot. Letakarva kelesszuk még 30 percig.
Ha megkelt, kenjuk át uveges surített tejjel vagy tejszínnel, szórjuk meg vékonyan egész mákszemekkkel, majd elomelegített sutoben sussuk 25-30 percig.
Még forrón kenjuk át ismét surített tejjel vagy tejszínnel.
TIPP: Az amaránt lisztet nem érdemes más liszttel helyettesíteni, mert az amaránttól puhább lesz a tészta. A mézzel lehet variálni. Ha tobbet teszunk bele, édesebb, ha kevesebb kerul bele, akkor sósabb lesz. Mivel nem túl édes az íze, ehetjuk sonkával, vagy éppen édes feltéttel is.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.