A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót , 3 kanál cukrot, a vaníliás cukrot , az olvasztott margarint/vajat, ami már ne legyen meleg,a rumaromát, jól összekeverjük. Közben a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt , hozzáadunk egy kanál cukrot , és 10-15 perc alatt felfuttatjuk. Ezután hozzákeverjük a lisztes keverékhez , amihez még annyi langyos vizet adunk, hogy rugalmas tésztát kapjunk! Addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától és a kezünktől .
Meglisztezzük kissé a tetejét, konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, két cipót formálunk belőle ( én most csak egyben nyújtottam ki, és megbántam). Az egyik cipót 2 cm vastagra kinyújtjuk, és 2 ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A fóliás gurigákat megolajozzuk, és rátekerjük a tésztacsíkokat, vigyázva, hogy mindkét végén maradjon üresen egy-egy ujjnyi rész! Ezután megforgatjuk kissé az asztalon, odanyomkodva, hogy egyenletes legyen a tészta hengeren.
Ezt követően cukorba, vagy kókuszreszelékbe, stb. megforgatjuk. Kizsírozott vagy olajozott tepsire fektetjük, kis távolságot hagyva közöttük. előmelegített sütőben( amelynek az aljára kis fém-vagy jénai edénybe vizet tettünk) 10 -15 perc alatt készre sütjük.
Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is!
Nekem ebből az adagból körülbelül 16-17 darab lett.
Forrás :http://gerdisuti.blogspot.com/2012/02/sutoben-sult-kurtos-kalacs.html
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.