· Hozzávalók
30 dkg száraz tarkabab
1 db vöröshagyma
1 kávéskanál só
kis csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
6-8 szál új sárgarépa
4-5 szál új fehérrépa
1 db zeller gumó
1 evőkanál liszt
2 evk olaj
1 tk fűszerpaprika
A zöldséges szárazbab leveshez 30 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,4 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,5 liter vizet öntsünk.
Másnap adjunk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, . Egy kis csokor petrezselymet mossunk meg, felső leveleit vágjuk le, aprítsuk fel, és tegyük félre. A maradék részbe csavarjunk bele 2 gerezd fokhagymát, fehér cérnával kötözzük össze, és dobjuk a levesbe, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól függően min. háromnegyed óráig, amíg a bab megpuhul.
Közben a sárga–, valamint fehérrépát tisztítsunk meg, vágjuk hasábokra vagy a kisebb egyben is maradhat , és kb. negyedóra múlva ezeket is adjuk a leveshez. Ha nincs otthon sárga– és fehérrépa, akkor keverjünk bele 1 mokkáskanál Vegetát, így is jó íze lesz. Mivel az ételízesítőket erősen sózzák, ebben az esetben csak 1 mokkáskanál sót tegyünk a levesbe.
Végül 1 evőkanál liszthez öntsünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.
Rakjunk bele az előzőleg apróra vágott petrezselyemlevelet, és ha már jól átsült, vegyük le a tűzről, majd szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, azután állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd rántsuk be vele a levest, és forraljuk még kb. 5 percig.
Ha kész, vegyük ki belőle a petrezselyemcsomót Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet szórjunk a levesbe.
Én Hagymás pogácsával tálaltam .Itt a receptje
http://www.receptlap.hu/recept/hagymas_pogacsa__9789
Ha nagyon száraz a bab, akkor só nélkül főzzük, és csak a berántás után sózzuk meg, mivel így hamarabb puhul.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.