Előkovász 12 órás : 200 ml víz, 20 dk finomliszt, 1 cs élesztő granulátum (5 dk-nak megfelelő, Baker),2 teáskanál olaj. 400ml víz, 90 dk finomliszt, 5 csapott mokkáskanál só, 2 teáskanál cukor 1 mokkáskanál aszkorbinsav, 2 teáskanál olaj
Én évek óta kísérletezem a kenyérsütéssel. de most már ez a tökéletes recept, ettől jobbat már nem akarok, a férjem szerint nem is lehet sütni. A további kísérletezések kizárva!!!!! Tehát az előkovászt este elkészítem, leborítom, hogy ne száradjon ki. Másnap reggel az egész hozzávalókat a kenyérsütő kelesztőjébe teszem és 8 as programon (90 perc). Ha kész lisztmentes gyúródeszkán jól átgyúrom és konyharuhába csomagolva egy tálban az előszobában jó meleg helyen (oda süt a nap) kelesztem 30 percig. Ismét átgyúrom lisztmentes deszkán és visszatesez, 45 perc kelesztés. Pataki tálamat beáztattam közben vízben és az alját szilikonos sütőpapírral kibéleltem. Közben átgyúrtam a kenyértésztát és beletettem, vissza ki az előszobába, konyharuhával letakartam, 20 percre, majd befújta jól hidegvízzel és éles késsel bevágtam a tetejét. Visszatettem megíntt letakartam és a sütőt bekapcsoltam max hőfokra (hőlégkeveréses elektromos) Ha elaludt a lámpa, rátettem a pataki tál tetejét és 45 percig sütöttem. Majd levettem a fedőt és az aljából is kivettem, levettem a sütőpapírt és ismét befújtam hideg vízzel és sütőrácsra tettem. A hőfokot mérsékeltem 200 fokra és 30 percig sütöttem szép pirosra. Kivettem, ismét befújtam hideg vízzel és bekapcsoltam a ventilátort rá, hogy gyorsan kihűjjön és a héjja finom vékony ropogós lett! (Pont ilyet szerettem volna. Nagyon megvagyok elégedve, ami nálam nagyon ritka dolog. Ez a leírás mindenkinek a segítésére van, ez alapján bárki elkészítheti a finom házi kenyeret, garanciát vállalok érte, hogy sikerülni fog, annak aki kipróbálja!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.