1 közepes krumpli megfőzve, áttörve, lehűtve
50 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz (a krumpli főzőleve)
1 tk cukor
2 tk só
3 ek olaj
a feltéthez:
1 nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 fej lilahagyma
10 dkg húsos szalonna (bacon)
10 dkg csípős füstölt kolbász
20 dkg reszelt sajt (lehet felesben füstölttel)
Fesztiválok, vásárok elmaradhatatlan különlegessége a kenyérlángos.
Otthon is nagyon finomra és nem utolsó sorban sokkal olcsóbban ellehet készíteni.
A burgonyát meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm, majd áttöröm és hűlni hagyom.
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.
A tészta hozzávalóiból 10 perc alatt ruganyos tésztát dagasztok (lehet kenyérsütőben is dagasztatni). Konyharuhával letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem (kb. félóra).
Egy nagyobb tepsit (gáztepsi) sütőpapírral kibélelek és a megkelt tésztát belenyomkodom.
Így is hagyom kelni félórát.
Közben elkészítem a feltétet.
Mielőtt hozzáfognék a gázsütőt begyújtom és 230 fokra állítom.
A tejfölbe belenyomom a fokhagymát, sózom, borsozom.
A szalonnát felkockázom, a hagymát, a kolbászt felkarikázom.
A tésztát villával egyenletesen megszurkálom és én már rá is kenem a tejfölt, rápakolom a hagymát, szalonnát, kolbászt és berakom az előmelegített sütőbe.
Fél sülésnél (10-15 perc) kiveszem és rászórom a reszelt sajtot.
Visszarakom és készre sütöm.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.