A kacsa
Előző este szárazra töröltem a hápit, majd a szárnyas fűszerkeverék felét és 1 ek majorannát a kiolvasztott zsírban vagy az olajban elkeverjük. Ezzel kivül-belül bedörzsöljük a dögöt. Egy magas falú tepsibe szintén zsiradékot teszek, bele a kacsa és alufóliával befedem a tetejét. Egész éjszakára hűtőbe teszem.
A töltelék
Másnap reggel elkészítem a tölteléket. Először is felteszem főni a vizet. A vöröshagymát megtisztítom és az aprítóban eldolgozom. Ezután jön bele a tisztított fokhagyma, majd a máj és a fűszerek: szárnyasból 1 kk, egy csipet majoranna, bors. A gombát 4 darabba vágjuk, majd lepirítjuk, végül ezt is az aprítóba tesszük, de nem vágjuk annyira kicsire vele. Amikor felforr a víz, beletesszük a leveskockát és hagyjuk kihűlni. Beletesszük a kenyeret/zsemlét és jól kinyomkodjuk. Ha sok a lé, akkor kiöntjük. Ezután összedolgozzuk az aprítóban lévő keverékkel és a tojással (mivel tojás allergiám van, én ezt kihagytam, kevesebb vízzel csinálom). Ha szükséges, vízzel még lazíthatjuk, zsemlemorzsával pedig keményebbé gyúrhatjuk. Betöltjük a kacsába és mehet is az egész a sütőbe mellével lefelé. Hároszor átforgattam sütés közben, mert elég rozoga masinánk van:) Közben locsoljuk a zsírjával és szép pirsra sütjük olyan 200 fokon. Természetesen melegítsük elő a sütőt:) Kb. 1 óra kell neki. Az első fél órában legyen rajta az alufólia, majd anélkül süssük ropogósra.
A püré
A burgonyát és az almát megtisztítjuk, majd felkockázzuk. Feltesszük vízzel főni. Amikor felforrt teszünk bele kb 1 ek vegetát. Ha puhára főtt a burgonya is, akkor a főzőlének kb az 1/3-át hagyjuk meg és krumplitörővel összetörjük (vagy botmixerrel eldolgozzuk). Borsot, reszelt sajtot és tejszínt dolgoztam bele.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.