A gombócok elkészítése: A krumplikat sós vízben héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, majd a héját lehúzzuk. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk annyira, hogy lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. A liszt mennyiségével szabályozhatjuk a tésztánk nyújthatóságát. 5 mm. vastagra nyújtjuk, és 5x5 cm.-es négyzetekre vágjuk. A megadott hozzávalókból elkészítjük a túró keverékét, és minden négyzet közepébe teszünk belőle. Gombócokra hengergetjük két tenyerünk közt. Forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat, majd leszűrjük.
A vaníliasodó készítése: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a tej felével jól elkeverjük, kevés liszttel besűrítjük. Közben a fehérjét felverjük a cukorral, (szorbit) majd egyesítjük a felvert tojás sárgájával, a maradék tejben feloldott vaníliás cukorral. Homogén, egynemű mártást kell kapnunk!
Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, és a vaníliasodóval tálaljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.