Ez gyönyörű,elmentem és majd alkalomadtán kipróbálom,köszi:)
• 60 ml meleg víz
• 125 ml tej
• 1 nagy tojás
• 350 g kenyérliszt
• 15 g friss élesztő
• 1 tk. só
• 25 g cukor(Xilitet használtam)
• 250 g hideg vaj
Töltelék
• 50 dkg tehéntúró
• 3 tojás szétválasztva
• 4 ek Xilit
• 2 ek búzadara
• 1 citrom reszelt héja
• 1 marék mazsola vagy aprított gyümölcs
A tejet, vizet, egy tojást és az élesztőt egy edényben elkevertem.
A hideg vajat 1centis csíkokra vágtam.
A késes robotgépbe készítettem a lisztet, sót, cukrot, megforgattam a géppel egy kicsit.
Hozzáadtam a vajat, majd csak annyira kevertettem össze a tésztát, hogy kb. 1 cm-es vajdarabkák maradjanak benne, ez csak pár másodperc volt.
A keveréket átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tojásos folyadékot és lazán összekevertem.
Nem szabad agyondolgozni, a vajdarabkáknak látszódnia kell benne.
A tálat letakartam szorosan fóliával és le is kötöttem, másnapig ment a hűtőbe.
Másnap felhasználás előtt egy órával kitettem, majd lisztezett felületre borítottam.
A hűtőben jó a duplájára dagadt a tészta. 50 x 50 cm-es lappá nyújtottam, a vajdarabkák jól látszódtak benne.
Mint egy levélpapírt, háromba hajtottam.
A felső harmadot a középső harmadra, majd az alsót is a középsőre.
Az így kapott hosszú csík mindkét végét visszahajtottam a közepéig, majd mint egy könyvet a közepénél is összecsuktam.
A zárt része, ami olyan, mint a könyv gerice, a bal oldalon legyen.
Ezután ezt a hajtogatást-nyújtást még 2x végeztem el, pihentetés nélkül egymás után.
Majd a hűtőbe tettem, minimum 30 percre.
Hűtés után 3-4 mm vékonyra nyújtottam.
A tészta középső harmadára halmoztam a tölteléket majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat a töltelékre egyet jobbról, egyet balról, míg el nem fogyott.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem.
Végül egész tojással lekentem,180 -200 C° -a előmelegített sütőben 20-35 percig sült.
A töltelék elkészítése
A fehérje kivételével az anyagokat jól összekeverem, és a keményre vert tojásfehérjét a túróhoz keverem óvatosan.
Ez a tészta nagyon könnyen készíthető, jól fagyasztható de munkaigényes, ezért én rögtön két adagot készítek belőle.
Hajtogatás után az egyik felét felhasználom a másikat lefagyasztom.
Sokféle formázás lehetséges.
Ez a recept nagyon sok blogon megtalálható, de Limara blogján leírtakat vettem alapul.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.