Komplett ünnepi ebédet készíthetünk 5-6 fő részére 1.5 kg csontos tarjából.
A leves elkészítése:
A leveshez, a tarja csontját használjuk fel, amit sós vízben, szemes borssal teszünk fel, lassú tűzön főni.
Közben megtisztítjuk a zöldségféléket, amiket nagyobb darabokra vágunk.
Mikor a húsleves felforr, belerakjuk a zöldségeket és addig főzzük, míg minden megpuhul.
Ezután leszűrjük, és a húslébe belefőzzük a levestésztát. Legfinomabb csigatésztával.
A fokhagymás tarja elkészítése:
A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágod, mindkét oldalát megsózod, borsot őrölsz rá, (a frissen őrölt bors lényegesen aromásabb mint az előre őrölt) kevés zsiradékkal (zsír, vagy olaj) tepsibe, vagy sütőtálba sorjázod. Mivel a sült húsok legjobb barátja a fokhagyma, azt is bőséggel adj hozzá. Alufólia alatt süsd puhára. Elég sok levet enged, amit a fóliát levéve elforralhatsz róla. Vigyázz ne száradjon ki!
Fűszerként só, bors, és zöld fűszerek adhatók hozzá, mint például kakukkfű, és rozmaring. Ne felejtkezz el a bőséges fokhagymáról sem!
Köretként krumplipürét, hagymás tört krumplit ajánlok hozzá. én kolbász nélküli rakott krumplival tálaltam.