Először a mazsolát áztassuk be melegített rumba, vagy meleg rumaromás vízbe, hogy egy kicsit ellepje.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a sót, a fahéjat, narancshéjat, és aki szereti az a levét is. Hozzákeverjük a sütőporos lisztet, és a mazsoláról beleöntjük a rumot, vagy a rumos vizet, (nem kell mind!) de ezzel óvatosan, főleg, ha a narancs levét is hozzáadjuk, figyelni kell, hogy ne legyen folyós, de nagyon kemény se, (ha a sütőpapírra rakjuk, akkor ott nem szabad neki szétfolyni, olyan sűrű nokedli tészta jellegűnek kell lennie), végül beleforgatjuk az áztatott és nem áztatott gyümölcsöket is.
Két kanál segítségével formáljunk halmokat sütőpapíros tepsibe. Előmelegített sütőben megsütjük. 180 fokon sütöm légkeveréssel, mert két tepsi van bent a sütőben, időt nem nézem, mikor barnulnak a kekszek szélei, akkor veszem ki, nem szabad túlsütni!
Én szoktam még belemetélni apróra vágott diót, aszalt szilvát, vagy aszalt sárgabarackot, áfonyát, lehet csokidarabokat is.