Tészta:
Krém:
Szóráshoz: porcukor
A tésztához a liszttel elmorzsoljuk a vajat/margarint, majd hozzáadjuk a sót, tojásfehérjét, vizet, ecetet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk a tésztás, hosszanti oldaláról feltekerjük. Négy egyforma részre vágjuk. Egyenként kinyújtjuk, egymásra fektetjük és 20-30 percig a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát kétfelé vágjuk, és mindkettőt vékonyra kinyújtjuk – kb. 24*36 cm méretűre. (Kicsit lágy, közben óvatosan lisztezhetünk.) Megszurkáljuk, előmelegített sütőben, 180-200 fokon, sütőlapon/gáz tepsi hátoldalán 8-10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. Majd formára igazítjuk, kb. 20*33 cm méretűek lesznek. Az egyik lapot 3x5 = 15 db kockára vágjuk.
A krémhez 8 dl vizet a porcukorral felfőzünk, a vaníliás pudingokat 1 dl vízzel elkeverjük és a cukros vízhez öntjük, a vaníliás cukrot is és kevergetve, simára főzzük.
A tojásfehérjéket pici sóval és a kristálycukorral kemény habbá verjük, a tűzről levett forró pudingba óvatosan belekeverjük. Visszatesszük a tűzre a krémet és kevergetve, még kb. 3 percig főzzük.
Az egészben hagyott, formázott tésztalapot, a méretével azonos, magas falú tepsibe (kapcsos) tesszük és a forró krémet ráöntjük, elsimítjuk. A kockákat egyenként a tetejére helyezzük, megszórjuk porcukorral és hűlni hagyjuk.
Hűvös helyen, hűtőben tároljuk.
Fogyasztás előtt a kockák mentén, éles késsel szeleteljük.
Megjegyzés: Mirelit leveles tésztából is készíthető. – Lehet magasabb krémet készíteni, és hab réteggel is. Krém és hab/máz leírás a „Franciakrémes – 20 db” receptnél.
(Csak recept variáció)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.